Consumul de cofeină ar putea bloca „hormonul fericirii”

iStock-177535599.jpg

O cercetare care studiază modul în care cofeina interacționează cu producția de dopamină, substanța chimică care produce senzație de bine, arată că aceasta ar putea avea un efect de „blocare” asupra hormonului, relatează Jurnalul, care citează Science Alert.

Cafeina are un impact semnificativ asupra căii mezolimbice a dopaminei, o componentă esențială a sistemului de recompensă al creierului, responsabilă pentru eliberarea așa-zisului „hormon al fericirii”, potrivit cercetătorilor.

Aceeași cale este implicată în mecanismele cerebrale care contribuie la comportamentele de întărire, făcându-i pe cei care suferă de tulburări cauzate de consumul de alcool să revină pentru mai mult. Acest lucru sugerează că ar putea fi dezvoltate tratamente care să întrerupă aceste bucle comportamentale dăunătoare.

„Consumul de alcool și cofeină afectează viața a miliarde de indivizi din întreaga lume”, subliniază cercetătorii în studiu. „Deși dovezi recente indică faptul că cofeina influențează proprietățile de întărire ale alcoolului, nu era clar modul în care cofeina afectează funcția dopaminei mezolimbice stimulate de alcool”.

Blocarea dopaminei de către cofeină pare să interfereze direct cu modul în care creierul recunoaște și răspunde la compuși precum salsolinolul și morfina.

Studiul a fost publicat în jurnalul științific Translational Psychiatry.

300x250
Articole similare

Funcțiile biologice ale somnului

29 oct 2025
Fiind o stare comportamentală foarte veche din punct de vedere evolutiv, somnul îndeplinește numeroase funcții biologice, bazate pe mecanisme care au evoluat la momente diferite și au beneficii...

Efectele activității fizice asupra depresiei

27 aug 2025
Simptomele depresiei acoperă un spectru larg. Experiențele și manifestările variază de la o persoană la alta, de aceea sunt necesare mai multe opinii avizate pentru combaterea acestei...