Cum ne afectează căldura metabolismul. Alimente recomandate pentru zilele caniculare

iStock-179020346.jpg

Pe fondul valurilor de căldură care afectează România în această perioadă, medicul diabetolog Daniela Stegaru a explicat, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3 CNN, cum influențează temperaturile extreme metabolismul și sănătatea noastră generală.

„La temperaturi de peste 32-33 de grade, corpul uman suferă, pentru că nu suntem concepuți să funcționăm la asemenea temperaturi”, a avertizat dr. Daniela Stegaru. „Temperatura corpului trebuie menținută constantă, în jur de 36-36,5°C, iar organismul depune un efort considerabil pentru a se răcori.”

Cele mai răcoritoare legume

castraveți – peste 95% apă
roșii – conțin multă apă și licopen
salată verde, spanac, rucola – ușoare și revigorante
ţelină apio – extrem de hidratantă.
dovlecei
ardei gras

Cele mai răcoritoare fructe

căpșuni
pepene verde/galben
citrice
ananas
mango
struguri reci

Efectele căldurii asupra metabolismului

creșterea consumului de energie pentru termoreglare
scăderea poftei de mâncare
deshidratare = metabolism încetinit
pierdere de electroliți
somn mai puțin odihnitor
creșterea ritmului cardiac și circulației sângelui

Principalul mecanism de răcire este transpirația, care are însă și un efect advers important: pierdem apă și electroliți esențiali.

„Consecințele pot fi cardiovasculare, precum hipotensiunea și tahicardia. La persoanele sănătoase pot apărea amețeli sau confuzie, dar la cei cu boli cronice, riscul crește considerabil și poate duce chiar la pierderea cunoștinței sau deces”, a explicat medicul.

În zilele caniculare, apetitul scade, dar corpul are nevoie în continuare de nutrienți de calitate. Medicul recomandă consumul de alimente bogate în apă, cum ar fi:

  • Castraveți
  • Roșii
  • Dovlecei
  • Piersici și nectarine

„Aceste alimente ne hidratează și ne dau o stare de răcorire. În plus, aduc un aport de minerale esențiale, cum este potasiul, pe care îl pierdem prin transpirație.”

Somnul perturbat în nopțile fierbinți afectează, la rândul lui, metabolismul: „Lipsa odihnei duce la o stare de oboseală cronică, iar corpul consumă mai puțină energie. Intrăm astfel într-un cerc vicios care afectează starea de bine.”

„Alcoolul și cofeina deshidratează suplimentar. Iar mâncărurile grase și prăjite solicită digestia. Evitați carnea grasă, brânzeturile grele și orientați-vă spre legume, fructe, lactate ușoare precum sana, iaurtul sau chefirul, pește slab și fructe de mare.”

 

300x250
Articole similare

Laptele vegetal schimbă regulile sănătății

19 aug 2025
Pentru că alegerile alimentare devin tot mai conștiente, iar sănătatea metabolică și cardiovasculară este în centrul preocupărilor moderne, laptele vegetal nu mai este doar o opțiune pentru...

Atenție: iată limita reală de cafeină

29 aug 2025
Cafeina vinde – atât în supermarket, cât și în știri. Cel puțin o dată pe an apare o poveste șocantă despre un nou produs super-cafeinizat – fie o limonadă „turbo”, fie o băutură...

Renunțarea la micul dejun duce la îngrășare?

21 aug 2025
Pe măsură ce se apropie începutul toamnei, mulți oameni încearcă să scape de câteva kilograme acumulate în timpul verii. Între diete rapide, tendințe nutriționale și sfaturi transmise pe...