10 alimente sănătoase, care ne măresc nivelul de energie

iStock-1069612376.jpg

Nu toate alimentele stimulează energia? Ba da, dar în moduri diferite, răspund nutriționiștii. Băuturile dulci, bomboanele și produsele de cofetărie și patiserie au un aport mult prea mare de combustibil – zahăr – în sânge, într-un timp mult prea scurt. Ceea ce urmează este un adevărat accident care lasă în urmă oboseală și foame. Carbohidrații complecși, grăsimile sănătoase și proteinele necesită mai mult timp pentru a fi digerate, satisfac foamea mult mai bine și oferă un flux lent și constant de energie.

 

Ouă 

Un ou are doar 70 de calorii și, totuși, are 6 grame de proteine. Oul aduce un  combustibil care se eliberează lent și are mai mulți nutrienți per calorie decât majoritatea alimentelor. Această calitate îl face să potolească foamea foarte bine. 

Carne de pui 

Fără piele, carnea de pui este o sursă excelentă de proteine ​​slabe. O bucată de pui la grătar, însoțită de legume gătite la abur sau de o salată, este un prânz perfect, care nu îngreunează și care te va alimenta în mod constant până la cină.

Ficat de vită 

Fără suficientă vitamina B12, energia organismului poate ajunge foarte ușor sub pragul minim. Ficatul de vită este una dintre cele mai bune surse de energie și are o mulțime de proteine ​​pentru a te menține alimentat o perioadă lungă de timp.

Stridii 

Pe lângă faptul că sunt o sursă bună de proteine ​​cu conținut scăzut de grăsimi, stridiile sunt încărcate cu zinc. Acest lucru ajută corpul să lupte împotriva germenilor care ar putea fie să te îmbolnăvească, fie să te facă să te simți obosit. 

Fasole 

Fasolea este sursă grozavă de proteine și este cât se poate de recomandată vegetarienilor și veganilor. Fasolea are, de asemenea, o mulțime de fibre care ajută digestia și este bogată în magneziu, ceea ce impulsionează celulele să producă energie.

Nuci

Nucile conțin din belșug acid alfa-linolenic, unul dintre cei trei acizi grași omega-3, pe care corpul îl folosește pentru energie. În plus, studiile arată că îmbunătățesc memoria, combat starea de oboseală și au efect antibacterian și afrodisiac.

Ceai 

Ceaiul este o variantă cu conținut scăzut de calorii pentru a înlocui sucurile cu zahăr și băuturile răcoritoare, care pot crește, inițial, nivelul de energie, dar îl reduc apoi peste zi. Unele ceaiuri conțin cofeină – un alt impuls de energie.

Fructe de pădure 

Afine, mure sau căpșuni – toate sunt perfecte dacă dorești ceva dulce fără explozia de calorii care urmează după deserturile de la cofetărie. Aceste fructe conțin antioxidanți și nutrienți care hrănesc și protejează celulele din tot corpul.

Ciocolată neagră

Antioxidanții din cacao pot ajuta la protejarea celulelor, la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea fluxului sanguin. S-a demonstrat că ciocolata neagră oferă energie și, totodată, îmbunătățește starea de spirit și funcția creierului.

Apă

Când corpul nu beneficiază de suficientă apă, obosești. Apa ajută la transportul de combustibil și nutrienți către celule, dar și la eliminarea deșeurilor. De obicei, persoanele care beau apă suficient consumă mai puțin zahăr, sare și grăsimi.

300x250
Articole similare

Atenție: iată limita reală de cafeină

29 aug 2025
Cafeina vinde – atât în supermarket, cât și în știri. Cel puțin o dată pe an apare o poveste șocantă despre un nou produs super-cafeinizat – fie o limonadă „turbo”, fie o băutură...

7 alimente de mic dejun care pot amplifica stresul

23 sep 2025
Mic dejunul: de ce este considerat cea mai importantă masă a zilei. Micul dejun este momentul în care corpul își întrerupe postul nocturn, iar creierul primește prima sursă de energie pentru...